Musiikkia voidaan hyödyntää urheilutapahtumissa monin tavoin

Musiikkia voidaan hyödyntää urheilutapahtumissa monin tavoin

Musiikki kytkeytyy vahvasti tunteisiin

Erilaisissa urheilutapahtumissa musiikkia on helppo hyödyntää herättämässä tunnelmaa, juhliessa voittoa tai tietyissä urheilulajeissa se saattaa myös olla osana suoritusta. Musiikin vaikutuksista ihmisiin kerrotaan omassa artikkelissa ja siitäkin voi osaltaan päätellä kuinka musiikki vaikuttaa ihmisiin urheilutapahtumissa. Osa urheilijoista kuuntelee myös oman suorituksensa aikana musiikkia ja saa siitä lisäenergiaa ja paremman suorituksen itsestään. Tästäkin voit lukea sekä oman voimabiisin tärkeydestä kerrottavassa artikkelissa tai musiikin kuuntelusta suorituksen aikana kertovassa artikkelissa.

Tässä tekstikappaleessa keskitymme kuitenkin musiikin rooliin erilaisissa urheilutapahtumissa ja siihen, mitä kaikkea musiikilla voidaan saada aikaiseksi ja mikä on sen merkitys urheilutapahtumissa.

Kansallislaulut nostattavat tunnelmaa

Kansallislaulut ovat yksi merkittävimmistä urheilutapahtumien tunnelman herättäjistä ja se on monelle todella tärkeä hetki ja olennainen osa urheilua. Se luo merkityksellisyyttä sekä yleisölle, että urheilijalle. On hienoa kuunnella omaa kansallislaulua edustaessaan ylpeänä kotimaataan ja yleisölle taas kansallislaulu tuo yhteisöllisyyden tunnelmaa, kannustaa urheilijoita parempaan suoritukseen ja toisaalta muistuttaa siitä, miksi oman maan urheilijoita edes kannustetaan.

Kansallislaulut ajoitetaan usein pelin tai kilpailun alkuun ja mitalinjaossa soitetaan voittajan kansallislaulu, joka luonnollisesti on urheilijalle ylpeyden aihe ja kunniallinen hetki. Kansallislaulut ovat lisäksi usein melko mahtipontisia, mikä on omiaan lisäämään tunnelmaa.

Joukkueiden omat hymnit ja tunnuslaulut yhdistävät kannattajia

Monissa joukkuelajeissa, erityisesti jalkapallossa on hyvin tunnuksenomaista, että joukkueella on oma tunnuskappale, jonka kaikki sen fanit osaavat. Näitä kappaleita lauletaan usein yleisön toimesta pelin aikana ja luonnollisesti joukkueen voittaessa tai joukkuetta kannustaessa. Tällaiset tunnuslaulut ovat suosiossa varsinkin silloin, kun kyseessä on seurajoukkue, eikä esimerkiksi maajoukkue.

Tunnettuja seurajoukkuelauluja ovat muun muassa Liverpool FC jalkapallojoukkueen “You’ll Never Walk Alone” ja Manchester Unitedin “Glory Glory Man”. Jääkiekossa tyypillisiä ovat maalilaulut ja useimmilla jääkiekkojoukkueilla on oma maalilaulunsa, joka hallissa raikaa riippumatta siitä onko kyseessä seurajoukkue vai maajoukkue. Muun muassa Suomen jääkiekkojoukkueen maalilaulut nousivat hurjaan suosioon MM-kisojen aikaan.

Musiikki voi myös olla osa urheilusuoritusta

Monet niin sanotut taiteelliset lajit, kuten taitoluistelu, rytminen voimistelu ja jäätanssi sisältävät luonnollisesti musiikkia myös urheilusuorituksen aikana, sillä siinä urheilija harjoittelee koreografian, joka sopii musiikkiin ja esittää sen tuomareille ja yleisölle. Suorituksen aikana soitettavaa musiikkia voivat koskea erilaiset säännöt, esimerkiksi se, että niissä ei joissain tapauksissa saa olla lainkaan lyriikoita. Tämä vahvistaa ennestään sitä, että urheilijan on ilman laulunsanoja pystyttävä tulkitsemaan kappaletta ja onnistuttava myös välittämään tulkintansa yleisölle ja tuomareille. Lyriikoiden suhteen suuntaus on muuttunut sallivammaksi viimeaikoina. Moni taitoluistelija ja voimistelija kuuntelee musiikkia myös harjoitellessaan, vaikkei kyseessä olisikaan koreografia.

Musiikkia voidaan käyttää nostattamaan tunnelmaa

Monissa urheilutapahtumissa musiikki on edelleen tunnelman herättäjä esimerkiksi nyrkkeilijät saattavat marssia kehään musiikin ja oletettavasti runsaiden aplodien saattelemana. Suuret yleisötapahtumat sisältävät lähes aina jonkinlaista musiikkia ja musiikin valitsijalta vaaditaankin jonkin verran pelisilmää, kun hän valitsee kappaleita oikean tunnelman aikaansaamiseksi.

Raskaampi musiikki, kuten rock ja heavy metalli on tyypillisesti yhdistetty hieman aggressiivisempina pidettyihin lajeihin, kuten kamppailulajeihin ja jääkiekkoon. Musiikilla voidaan myös herätellä yleisöä ja siihen voidaan käyttää muun muassa energisempää musiikkia, jossa on esimerkiksi nopeampi rytmi ja tehokas basso. Taitava dj osaa valita kuhunkin tilanteeseen sopivat kappaleet, eikä jumiudu vain tiettyyn genreen.

Urheilutapahtumissa on kuultu myös live musiikkia

Vaikka urheilutapahtumissa on lähes aina dj, joka soittaa musiikkia, on niissä toisinaan kuultu myös live musiikkia esimerkiksi väliajoilla tai toisinaan jopa pelikatkoilla. Jääkiekon MM-kisoissa Helsingissä nähtiin vuonna 2013 live-bändi Jimmy Cola, joka soitti ansiokkaasti eri kappaleita kaikille joukkueille.

Ehkä puhutuimmat live-esiintymiset nähdään amerikkalaisen jalkapallon suurtapahtuma Superbowlin väliajalla, joka sisältää usein ykköslistan esiintyjän viihdyttämässä yleisöä. Superbowl on yksi USA:n seuratuimmista tv-lähetyksistä, ja se on artistille myös ainutlaatuinen tilaisuus esittää musiikkiaan. Kyseisen tapahtuman väliajalla ovat esiintyneet muun muassa Diana Ross, Maroon 5 ja Lady Gaga.

Musiikilla voi saada runsaasti aikaan urheilutapahtumissa

Musiikki on aina ollut ja todennäköisesti tulee aina olemaankin iso osa urheilutapahtumia. Moni tunnistaa esimerkiksi tiettyjen seurojen tunnuskappaleet, vaikka ei niitä suoraan osaisikaan nimetä ja musiikki liittää myös tiettyjä assosiaatioita urheiluun ja toisin päin. Musiikin julkinen esittäminen vaatii luvan ja tapahtuman järjestäjä on velvollinen maksamaan korvausta musiikin tekijälle. Tämä on usein syynä siihen, miksi esimerkiksi isoissa urheilutapahtumissa soivat samat kappaleet. Tapahtuman järjestäjä on maksanut etukäteen tietyistä kappaleista ja koonnut niistä soittolistan, jonka kappaleita itse tapahtumassa on sitten mahdollista soittaa. Suomessa tekijänoikeuksia valvoo Teosto ja Gramex.

Moni urheilija mieltää edelleen voimabiisikseen energisen musiikin, mutta suosikkeja löytyy kaikista kategorioista. Tuskinpa vannoutuneen metallifanin voimakappale poikkeaa tanssipopin puolelle, vaikka näinkin voi joskus olla. Harva urheilija pystyy erityisen paljon vaikuttamaan yksilönä siihen, minkälaista musiikkia urheilutapahtumissa soitetaan. Poikkeuksena ovat luonnollisesti koreografiaansa esittävät urheilijat ja toisinaan myös urheilijoilta kysytään mielipiteitä oman suorituksen tai esittelyn aikana soivasta musiikista.

Musiikki ja sen valinta riippuu hyvin paljon myös tapahtuman luonteesta. Musiikkia soitetaan kuitenkin urheilutapahtumissa enimmäkseen yleisöä varten ja sillä pyritään aikaansaamaan erilaisia tunteita tai voimistamaan ja valmiiksi syntyneitä tunnetiloja, jotka voivat vaihdella jännityksestä riemuun ja liikutuksesta suruun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top