Parhaat urheiluaiheiset biisit

Parhaat urheiluaiheiset biisit

Musiikki ja urheilu sopivat erinomaisesti yhteen. Mitäpä olisivat urheilutapahtumat – tai oma treenaaminen – ilman fiilistä nostavaa ja suoritusta maksimaalitasolle nostattavaa kunnon musiikkia? Oman suosikkijoukkueen maalilaulun kuuleminen voi nostattaa kyyneleet silmiin karaistuneemmallakin kaverilla ja huippukisojen biisit täyttävät mielemme nostalgisilla muistoilla ja pakahduttavat sydämemme lämpimistä ja isänmaallisista tunteista.

Tässä artikkelissa keskitymme erityisesti suomalaisiin urheiluaiheisiin kappaleisiin, joista osan voi sanoa kuuluvan jopa olennaisena osana suomalaiseen kulttuuriperintöön. Ja mikäpä olisi sen parempi aihe aloittaa kuin suomalaisten rakastama jääkiekko!

Löikö mörkö sisään ja Den glider in!

Ne upeat hetket, jolloin leijonat ovat onnistuneet saamaan Suomelle sen kirkkaimman mitalin, ovat piirtyneet varmasti kaikkien meidän muistoihin. Viimeisimpänä tietysti vuoden 2019 huikaiseva MM-mestaruus, joka synnytti uuden kisahitin ”Löikö mörkö sisään”. Biisissä viitataan tietysti Marko ”Mörkö” Anttilan hienoihin suorituksiin kisoissa ja siinä kuullaan selostaja Antero Mertarannan hehkutusta Anttilan tehdessä tasoitusosuman puolivälierissä Ruotsia vastaan. Kappale on DJ ILG:n käsialaa, ja mieshän tunnetaan muun muassa Arttu Wiskarin taustayhtyeestä. Biisi syntyi keikkabussissa matkalla Kuopioon.

Ehkä legendaarisin voittokappale on kuitenkin ”Den glider in” vuodelta 1995, jolloin Suomi voitti ensimmäisen jääkiekon MM-kultansa. Kisat järjestettiin Ruotsissa ja biisihän oli alun perin Ruotsin jääkiekkomaajoukkueen tunnussävelmä. Sen on säveltänyt ja sanoittanut Peter Karlsson ja sen levytti Nick Borgen yhdessä Ruotsin maajoukkueen kanssa. Suomen voitettua MM-kisat, kappale nousi niin suosituksi, ettei sen kuulemiselta voinut välttyä kukaan siihen aikaan elänyt. Biisi äänestettiinkin kyseisenä vuonna Radiomafian listalla kaikkien aikojen 13. parhaaksi kappaleeksi.

Voiton jälkeen “Den glider in” levytettiin uudelleen suomalaisvoimin. Laulamassa kuultiin Kirka, valmentaja Curt Lindström sekä Suomen maajoukkueen pelaajat. Biisistä oltaisiin haluttu tehdä myös suomennettu versio. Tämä olisi sopinut laulun tehneelle Karlssonille, mutta lopulta hanke kaatui siihen, että levy-yhtiö BMG ei sallinut tätä. Sanonta den glider in on alun perin vuodelta 1962 ja radiotoimittaja Lennart Hylandin suusta. Tällöin Ruotsi teki finaalipelissä Kanadaa vastaan ratkaisevan maalin tyhjiin päihittäen Kanadan 5-3 ja voittaen näin MM-kultaa.

Urheiluhullu

Voitto- ja maalilaulujen lisäksi urheilua on käsitelty suomalaisessa musiikissa myös muilla tavoin. Yhtenä mielenkiintoisimmista kipaleista voi pitää suomirock-klassikko Eppu Normaalien levytystä vuodelta 1990. Heidän suureksi hitikseen noussut ”Urheiluhullu” oli alun perin ”Tahroja paperilla” -singlen B-puoli. Se sai ansaitsemaansa näkyvyyttä kuitenkin vasta vuonna 1991, kun se julkaistiin heidän hieman kyseenalaisella nimellä varustetulla albumillaan ”Paskahatun paluu”. Se koostui singlejen B-puolista sekä erilaisista harvinaisemmista ja ennen julkaisemattomista kappaleista yhtyeen uran varrelta.

Urheiluhullussa otetaan varsin sarkastinen näkökulma urheilemiseen ja treenaamiseen. Laulun päähenkilö on ollut aiemmin kiinnostunut filosofiasta ahmien alan klassikkoteoksia. Harmikseen hänellä ei ole ollut älykkyydestään huolimatta kuitenkaan menestystä naisrintamalla: ravintolassakin naiset katselevat vain jääkiekkoilijoita. Tästä turhautuneena hän alkaa treenaamaan ja toteaakin mieleenpainuvassa kertosäkeessä, että: ”Must’ on tullu urheiluhullu”. Vielä tuolloin päähenkilön kerrotaan hieman salailleen näitä urheilullisia harrastuksiaan, mutta nykypäivänä, ulkonäköpaineiden kasvettua yhä kovemmiksi, biisin voi ajatella olevan ajankohtaisempi kuin koskaan.

Mää ja Tapparan mies

Yksi parhaista urheiluaiheisista kappaleista on varmasti monien mielestä toisen pirkanmaalaisbändin, tamperelaisen Popedan ”Mää ja Tapparan mies”. Siinä Ikurin turbiini Pate Mustajärvi tulkitsee vaikuttavasti alun perin The Sensational Alex Harvey Bandin vuonna 1974 levyttämän ”Tomahawk Kidin”. Suomenkieliset sanoitukset kappaleeseen teki sanataituri Juice Leskinen. Biisi julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1992 Popedan menestyksekkäällä ”Svoboda”-albumilla. Alkuperäisbiisissä seikkailtiin merirosvomaailmassa, mutta suomalaisversiossa seikkailupaikka vaihtui luonnollisestikin Tampereeksi. Tutuiksi tulevat niin Hervanta kuin Ikurikin, ja välillä päähenkilö seikkailee sekä Turun Raunistulassa että ruotsinlaivalla.

Lienee sanomattakin selvää, että ”Mää ja Tapparan mies” on erityisesti monien Tapparan fanien suosiossa, mutta on se sulattanut myös joukkueen ikuisen kilpakumppanin eli Tampereen Ilveksen kannattajienkin sydämet. Biisiä on kuultu luonnollisestikin esimerkiksi Tapparan kultajuhlien yhteydessä. Lukuisia kappaleita vuosikymmenten varrella levyttänyt Popeda on tehnyt myös hieman vähemmän tunnetun kappaleen toisen urheilulajin, jalkapallon tiimoilta. Biisi ”Verkot soi” julkaistiin vuonna 1990 jalkapallon MM-kisojen kunniaksi. Vinyylisinglenä ilmestyneen levytyksen toisella puolella kuultiin Juice Leskisen ”Mene mäkeen” -kappale.

Lennä Nykäsen Matti

Tämä urheilukappaleista kertova juttumme tulee ehdottomasti päättää yhteen suurimmista suomalaisista sankareista, vuonna 2019 traagisesti kuolleesta ja yhdestä kaikkien aikojen parhaista mäkihyppääjistä kertovaan biisiin. Kyseessä on tietenkin Sleepy Sleepersin vuonna 1988 levyttämä ”Nykäsen Matti ”-kappale. Biisi ilmestyi ”Turakaisten paratiisi” -albumilla. Kappale pohjautui Heikki Salon säveltämälle ja sanoittamalle ”Lapsuuden sankarille” -biisille, joka kertoi neuvostoliittolaisesta kosmonautti Juri Gagarinista. ”Lapsuuden sankarille” oli Miljoonasade-yhtyeen vuonna 1986 julkaistu debyyttisingle, joka pääsi myös heidän ensimmäiselle kokopitkälleen ”Pesuhuoneesta keittiöön”.

Huumoriyhtye Sleepy Sleepers teki ”Lapsuuden sankarille” -biisistä oman versionsa ottaen aiheekseen juuri silloin uransa huipulla olleen Matti Nykäsen. Sanoituksista vastasivat yhtyeen jäsenet Mato Valtonen ja Sakke Järvenpää: he tosin esiintyivät salanimillä M. Helminen ja S. Helminen. Kappale otettiin todella hyvin vastaan ja se kipusi ilmestymisvuonnaan singlelistalla suoraan kärkeen. Siitä on olemassa myös uudempia versioita. Urheilulegendasta kertovassa Matti-elokuvassa kappaleen esitti Stratovariuksesta tuttu Timo Kotipelto ja vuonna 2008 biisistä levytti oman versionsa Matti Nykänen itse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top