Suomalaiset musiikkiviihdesarjat

Suomalaiset musiikkiviihdesarjat

Erilaiset suomalaiset musiikkiaiheiset TV-kilpailut ja tositelevisio-ohjelmat ovat suosittuja ja tunnettuja sarjoja kotimaassamme. Yhteistä useille Suomessa nykypäivänä näkemillemme musiikkiohjelmille on, että ne perustuvat johonkin ulkomaiseen ja suosittuun musiikkiviihdeformaattiin. Esimerkiksi Suomessa suosittu TV:ssä nähtävä The Voice of Finland -kilpailu on suomalainen versio hollantilaisesta The Voice of Holland -musiikkiviihdeohjelmasta. Monet Suomessa näkemistämme musiikkiviihdesarjoista on tarkoitettu kilpailuiksi laulajiksi haluaville ihmisille.

Suomessa esitetään lisäksi myös musiikkisarjoja, joissa jo kuuluisat artistit kisaavat toisiaan vastaan. Tällaisia ohjelmia ovat olleet esimerkiksi MTV3-kanavan esittämä Tähdet, tähdet -ohjelma, jossa etsittiin Suomen parasta esiintyjää artistien esittäessä vaihtuvien genrejen mukaisia kappaleita suorissa lähetyksissä. Tähdet, tähdet -sarja on myös lähtöisin ulkomailta, sillä ohjelma perustuu norjalaiseen Stjernekamp-formaattiin. Ohjelman suomenkielinen nimi sen sijaan viittaa Rauli Badding Somerjoen samannimiseen kappaleeseen ”Tähdet, tähdet”.

Kotimaamme historian TV:ssä esitettäviin musiikkisarjoihin on kuulunut myös mitä erilaisimpia kilpailuja. Esimerkiksi Tartu Mikkiin oli noin 10 vuoden ajan esitetty kilpailu, jonka tuottivat Yle Viihde ja FremantleMedia Finland. Kisassa laulajavieraat arvailivat tavallisten suomalaisten pelkkänä lauluna ja videokuvan välityksellä esittämiä kappaleita ja lopulta artistit esittivät kappaleita.

Elastinen feat. -ohjelma sen sijaan oli sarja, jossa rap-artisti Elastinen teki jokaisessa jaksossa vaihtuvan vieraansa kanssa kokonaan uuden kappaleen. Vieraina nähtiin kuuluisia henkilöitä kuten Lauri Tähkä, Robin ja Juha Tapio. Laulukilpailujen ja ohjelmien lisäksi on myös soittimilla soitettavia TV-kilpailuja kuten vaikkapa Kultainen Harmonikka, joka on järjestetty jo vuodesta 1983 lähtien.

Näiden ohjelmien lisäksi musiikkiohjelmiimme on kuulunut paljon erilaisia sarjoja, joista esittelemme seuraavaksi neljä ulkomaiseen ohjelmaan perustuvaa suomalaista versiota, jotka ovat erittäin suosittuja maassamme.

Vain elämää

Vain elämää on vuonna 2012 alkanut suomalainen musiikkiviihde- ja tositelevisio-ohjelma, joka perustuu Alankomaalaiseen De beste zangers van Nederland -formaattiin. Ohjelmassa näemme joka kausi vaihtuvat kuuluisat suomalaiset artistit, jotka esittävät toistensa kappaleita ja tutustuvat toisiinsa. Artistit asuvat kahdeksan päivän ajan Hirvensalmen Satulinnassa. Tosin kaksi ohjelman kautta on kuvattu Espanjassa, jolloin artistit asuivat Mondan linnassa.

Jokaisella artistille on oma päivänsä, jolloin hän järjestää mieluista tekemistä muille artisteille ja muut artistit puolestaan esittävät lounaalla ja päivällisellä valitsemansa kappaleen päivän artistilta omantyylisenä versionaan. Viimeisenä päivänä artistit esittävät duettoja omista kappaleistaan. Ohjelmassa on nähty kuuluisimpia suomalaisia artisteja kuten esimerkiksi Cheek, Kaija Koo, Jari Sillanpää, Jenni Vartiainen ja Sanni. Iskelmä Gaala ja Kultainen Venla ovat palkinneet Vain elämää -sarjan. Kultainen Venla on palkinnut ohjelman jopa kaksi kertaa.

The Voice of Finland

Suosittu suomalainen musiikkiviihdeohjelma on myös The Voice of Finland, joka perustuu hollantilaiseen samannimiseen ohjelmaan. Ohjelmaa on vertailtu Idols-ohjelmaan, mutta se eroaa ohjelmasta monilta osin, sillä sarjassa etsitään laulukykyjä hieman erilaiseen tyyliin kuin laulukilpailuissa yleensä. The Voice of Finland -sarjassa neljä tuomaria eli tähtivalmentajaa ovat selin esiintyjiin, joten valinta esiintyjän jatkopaikasta perustuu ainoastaan lauluääneen. Tähtivalmentaja painaa nappia halutessaan esiintyjään jatkoon ja omaan tiimiinsä valmennettavaksi. Nappia painaessa valmentajan tuoli kääntyy ja hän näkee esiintyjän. Useiden tähtivalmentajien kääntyessä esiintyjä saa valita valmentajan itselleen.

Tähtivalmentajat mentoroivat laulajia aluksi kisaamaan oman tiiminsä kesken ja finaalissa muiden tiimien parhaimpien laulajien kesken. Ohjelmaan kuuluvat kilpailuosat ovat nimeltään Ääni ratkaisee, Kaksintaistelu, Knock Out! ja suorat lähetykset. Ohjelmasta on tehty myös lasten versio nimeltään The Voice Kids.

Idols

Idols on valtavan tunnettu formaatti niin ulkomailla kuin Suomessakin. Suomessa näkemämme Idols on versio brittiläisestä Pop Idol -televisio-ohjelmaformaatista, jossa etsitään uusia laulajakykyjä. Olemme nähneet Suomessa jo monta kautta Idols-kilpailuja, sillä suomalaisversio ohjelmasta alkoi jo vuonna 2003. Ohjelmaa on esittänyt kotimaassa MTV3- ja nelonen -kanavat. Se koostuu erilaisista vaiheista, joille kaikille on yhteistä se, että huonoimpia esiintyjiä karsitaan pois, kunnes lopulta vain parhaat laulajat kisaavat kilpailun voitosta ja levytyssopimuksesta.

Ensimmäinen vaihe on koelaulut, jonne voi ilmoittautua kuka tahansa aiemmasta kokemuksesta huolimatta. Koelaulujen jälkeen jatkoon selviytyneet kilpailijat kisaavat teatteriviikonlopussa ja sen jälkeen semifinaalissa ja finaalissa. Valitut julkisuudesta tutut tuomarit päättävät ohjelman alussa jatkoon pääsijät, mutta ohjelman lopussa valinnan tekevät katsojat äänestämällä suosikki-kisaajiaan. Suomalaisia Idols-voittajia ovat muun muassa Hanna Pakarinen, Ari Koivunen ja Mitra Kaislaranta.

X Factor

X Factor on Idols-kilpailun tapaan tunnettu TV-ohjelma niin ulkomailla kuin kotimaassakin. X Factor perustuu brittiläiseen The X Factor -ohjelmaformaattiin. Sarjan suomalaisversiosta on nähty kaksi kautta vuosina 2010 ja 2018. Jää nähtäväksi saammeko lisää kuuluisan ohjelman suomalaiskausia katseltavaksemme ja kuunneltavaksemme tulevaisuudessa. X Factor -ohjelmassa on yhtäläisyyksiä tunnettuun Idols-ohjelmaan, mutta se eroaa kyseisestä sarjasta muun muassa sillä, että X Factor -kilpailuohjelmaan voivat osallistua yksittäisten laulajien lisäksi myös duot ja ryhmät.

Kilpailussa jatkoon päässeet kilpailijat ja ryhmät jaetaan ryhmiin iän, sukupuolen ja kokoonpanon perusteella. Kullakin ryhmällä on oma mentorinsa, joka on yksi kilpailun tuomareista. Kilpailun suomalaisversion tuomareina ovat olleet esimerkiksi tunnetut artistit Michael Monroe, Suvi Teräsniska, Mikael Gabriel ja Saara Aalto, joka on itsekin sijoittunut toiseksi Iso-Britannian The X Factor -kilpailussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top