Voimabiiseistä oman elämän soittolista

Voimabiiseistä oman elämän soittolista

Musiikilla on mahtava voima määritellä tilanteen luonne. Pelkkä taustamusiikin vaihtaminen muuttaa surullisen elokuvan loppukohtauksen yhtäkkiä romanttiseksi tai humoristiseksi. Myös meillä on mahdollisuus vaikuttaa oman elämämme käännekohtiin sopivilla kappalevalinnoilla. Tietyllä hetkellä kuunneltu biisi luo muistijäljen, joka palauttaa tuon hetken mieleemme aina tulevaisuudessa. Se on kuin Polaroid-kuvan taakse lätkäisty liima, joka pitää kuvan juuri oikealla paikallaan kansiossa.

Kotimatkalla kuulemme sattumalta kahvilan avonaisesta ovesta Sannin biisin ”2080-luvulla” ja mieleemme tulvahtaa vuoden 2015 Ruisrock, ohi lipuvat ruotsinlaivat ja sinisten hiusten hehku ilta-auringossa. On suorastaan pakko kaivaa esiin vanhoja, ajankohdalle tyypillisesti puhkifiltteröityjä Instagram-päivityksiä ja fiilistellä lämmintä heinäkuista iltaa, jonka sähköisellä energialla jaksoimme koko loppuvuoden. ”2080-luvulla” oli hyvä voimabiisi, liikkeellepanevan reipas ja kuitenkin juuri sopivalla tavalla haikea olematta silti surullinen.

Voimabiisi antaa ryhtiä elämään

Voimabiisi voi olla lempibiisi, tai olla olematta. Lempibiisit ovat siitä mukavia, että niitä voi vaihdella mielensä mukaan. Kenellä on vuodesta toiseen sama lempiväri? Tai lempivaate? Vaatteet kuluvat puhki, ja niin kuluu tavallaan myös musiikki. Joskus voimabiisi on kuunneltu loppuun ja se menettää voimansa. Silloin se on enää vain biisi. Onneksi musiikille ei tarvitse olla uskollinen. Uutta musiikkia julkaistaan hengästyttävällä nopeudella, eikä sitä kaikkea mitenkään ehdi kuunnella. Mutta miten löydämme uuden voimabiisin? Samalla tavalla kuin törmäämme elämämme rakkauteen: sattumalta. Se sattuu soimaan taustalla juuri sillä hetkellä ja juuri siinä paikassa kun katsomme toisiamme silmiin… Ja niin siitä tulee meidän rakkauslaulumme, parisuhteemme soundtrackin ensimmäinen raita, koska kertoohan tämä biisi juuri meistä. Voimabiisin voi kuitenkin myös itse valita tilanteeseen sopivaksi.

Alfred J. Kwak -piirrossarjan lopputunnarin sanat palautuvat monelle 90-luvun lapselle mieleen vielä vuosien jälkeenkin: ”Jos joskus murhe painaa, se painaa, se painaa. Voi silloin multaa kaivaa ja huolen hukuttaa!” Murheellisina hetkinä saattoi kuvitella itsensä kaivamassa kuoppaa, johon surut heitettiin. Päälle kasa multaa ja taputellaan tasaiseksi. Useimmiten murheet unohtuivatkin hautaansa ja lapsi saattoi jatkaa huoletonta leikkiään. Aikuisten huolien, kuten laskujen ja tekemättömien kotitöiden hautaaminen ei ole läheskään yhtä helppoa, eikä edes järkevää tai suositeltavaa. Lapsuuden herttaisen viaton tapa kuitenkin osoittaa, että musiikki auttaa ikävien asioiden käsittelyssä.

Huolella valitut voimabiisit tuovat elämään kaivattua ryhtiä ja energiaa. Niiden voima piilee rytmissä, joka pakottaa liikkeelle, ryhtymään ja tarttumaan toimeen. Alku onkin useimmiten se vaikein vaihe, joten miksi emme auttaisi itseämme alkuun voimabiisillä?

Herätyskellossakin on voimaa

Puhelimen herätysääneksi on mahdollista valita kappale, jonka säveliin haluamme havahtua. Silloin päivä kirjaimellisesti lähtee käyntiin tietyllä biisillä – mutta määrittäkö kyseinen biisi päivämme rytmin? Toimiiko se elämämme taustavoimana?

Arkiaamuun herääminen on harvoin kivaa tai helppoa, ja vaikka lempibiisin tahtiin herääminen saattaakin kuulostaa houkuttelevalta, on todellisena vaarana kuitenkin se, että ennen pitkää alamme vihata kyseistä kappaletta sydämemme pohjasta. Ehkäpä juuri tämän vuoksi herätyskellojen universaali äänimaailma koostuu kokoelmista erilaisia, tunteita herättämättömiä pirinöitä, kilinöitä, linnunlauluja ja valtameren kohinaa. Toisaalta sikeä nukkuja saattaa kyllä hyötyä Sepulturan ”Roots Bloody Roots”-klassikon vinkuvasta introsta, joka kiskaisee unisimmankin teinin sängystä hämmästyttävällä vauhdilla; mukavuudenhaluinen köllöttely kun saattaa johtaa siihen, että saa niskoilleen muiden metallimusiikin räimeeseen havahtuvien kanssa-asujien kiukun.

Arjen askareiden rytmittäjät

Elämän merkittäviin hetkiin ja käännekohtiin liittyvät biisit löytyvät useimmiten sattumalta. Jokainen päivä ei kuitenkaan ole merkittävä; on olemassa ilmiö nimeltään Harmaa Arki. Siinä tarpomista on mahdollista helpottaa muutamalla huolella valitulla sävelmällä. Ikävät kotityöt, kuten tiskaaminen tai kylpyhuoneen pesu, sujuvat joutuisammin Red Hot Chili Peppersin ”Get On Top” -kappaleen nuoren miehen aggressiota uhkuvalla säestyksellä. Tietokoneen valokuvakansion järjestely vaatii lempeämpiä soundeja. Myös ruokaa laittaessa on hyvä pitää yllä kepeää ja positiivista tunnelmaa esimerkiksi Ed Sheeranin avulla, silloin maustajalla on kepeämpi ranne ja lopputulos on herkullisempi.

Arjen tsemppibiisejä on hyvä olla varastossa useampi, kenties kokonaisen soittolistan verran, jota voi elämäntilanteiden muuttuessa ja vastuualueiden lisääntyessä päivittää. Jonain päivänä saatamme havahtua siihen, että kaipaamme biisiä, jonka avulla on helpompi ryhtyä vaikkapa vaipanvaihtoon.

Voimabiisin terapeuttinen vaikutus

Kohtaamme elämässä erilaisia tilanteita, joista jokainen vaatii taustalleen erilaisen voimabiisin. Tuskinpa on edes mahdollista unohtaa sitä kappaletta, jonka avulla pääsimme eroon ensimmäisen parisuhteemme päättymisen tuskasta. Jälkikäteen ajateltuna Sunrise Avenuen ”Fairytale Gone Bad” -biisin päälle vuodatetulla huutoitkulla on ollut puhdistava ja voimauttava vaikutus.

Paras on kuitenkin hetki, jolloin huomaamme, että kyseinen kappale ei enää nostakaan kyyneliä silmiin, vaan aiheuttaa lähinnä huvittuneen olankohautuksen. Silloin biisi on täyttänyt tehtävänsä ja auttanut meidät yli vaikeasta tilanteesta. Myös riemukkaat sukupolvikokemukset tiivistyvät usein voimabiisiin. Armeijan harmaiden jäädessä taakse raikuu Toyota Corollan avonaisesta ikkunasta Klamydian ”Mä lähden himaan” ja epävireisellä nuotilla laulaa mukana joukko miehiseen ryhtiinsä kasvaneita nuorukaisia, silmissään kirkkaana välkkeenä kaikki ne mahdollisuudet, joita tulevaisuudella on tarjota.

Yksi biisikö vain – vai kokonainen lista?

Voimabiisit rytmittävät elämäämme. Niiden sekaan sopii sekalainen joukko mainoslauluja, sarjojen ja leffojen tunnareita sekä huonoja radiohittejä, myös niitä ärsyttäviä renkutuksia ja korvamatoja, joilla on kuitenkin oma tärkeä tehtävänsä tsemppaajina, muistobiiseinä tai muuten vain hyvän mielen tuojina. Näistä muodostuu jokaisen yksilöllinen, elämänmittainen soundtrack. Jos olisi kuitenkin pakko valita yksi kappale ylitse muiden, voimabiisien voimabiisi, se tärkeistä tärkein – mikä se olisi? Häävalssi, kenties? Ensimmäinen itse sävelletty, akustisella kitaralla haparoiden tapailtu kertosäe? Onko edes pakko valita?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top